bewaartips, houdbaarheid en parafernalia

BEWAARTIPS EN HOUDBAARHEID

Hoe kan chocolade het beste worden bewaard? Licht is het meest schadelijk voor chocolade. Bewaar uw chocolade dus het liefst op een donkere plaats. Het beste in een ruimte waar een constante temperatuur heerst van 15 graden Celcius. Een constante temperatuur is van belang, omdat als de temperatuur wisselt, de chocolade uitzet en krimpt. Daardoor kan de chocolade eerder bederven.

Chocolade kan, bij voorkeur een niet al te lange tijd, in de koelkast worden bewaard, mits in een afgesloten verpakking. Chocolade neemt namelijk snel geuren op.

Met andere woorden in het algemeen geldt koel en donker bewaren.

De houdbaarheid wordt niet zozeer bepaald door de chocolade als wel door de toevoegingen. Cacaopoeder (een basiselement van de chocolade) is in principe voor eeuwig houdbaar, maar hoe minder cacaopoeder wordt gebruikt en hoe meer andere ingrediënten, hoe korter de chocolade houdbaar is.

Parafernalia

 Chocolade in boeken, film, muziek en taal, de iconen

 Boek en film: Chocolat – Joanne Harris

Boek en film: Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl

Muziek – Hot Chocolate

Taalverrijking: Daar kan ik geen chocola van maken

 Afrodisiacum of niet?

Chocolade is traditioneel een geschenk van de liefde. Maar is het ook een afrodisiacum? Er is een – zij het flinterdun – bewijs dat het antwoord ja is. Chocolade bevat drie substanties: cafeïne, theobromine en fenylethylamine die mogelijk bijdragen aan deze mythe. Cafeïne is een stimulatiemiddel. Theobromine stimuleert de hartspier en het zenuwstelsel. Fenylethylamine is een vermaard gemoedstoestandverbeteraar en een antidepressiva (alhoewel er geen nog geen wetenschappelijk bewijs voor dit is).

De combinatie van deze drie stofjes zorgen ervoor dat de hartslag omhoog gaat en je er springerig en frivool van wordt (dit lijkt enigszins op het gevoel van verliefdheid). Het is niet voor niets dat de aztekenkoning Montezuma een glas chocolade dronk voordat hij een van zijn vrouwen bezocht. Er zijn echter zeer kleine hoeveelheden van deze stofjes in chocolade te vinden en wil je dus in die gelukzalige toestand geraken, dan zul je ten minste dagelijks minimaal een kilo chocolade moeten verorberen Dat leidt op zijn beurt echter tot ongemakken als ernstige vormen van huiduitslag waarmee het effect dan weer volslagen teniet wordt gedaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s