heet

Geuzenveld en Slotermeer verbaasden zich dat Ambtenaar werkte op deze warme, nee beter gezegd, bijna  tropisch dag. Geen dag om te werken dus, maar een dag om in alle rust onder een parasolletje met een goudgele rakker, de koperen ploert het hoofd te bieden. Maar nee, zelfs deze hitte zou Ambtenaars ijver niet verlammen, hoewel?

 De vergadering vond plaats in een houten gebouwtje dat met het verstrijken van de minuten langzaam maar zeker in een bakoven veranderde. Ambtenaar opende de vergadering en heette de aanwezigen van harte welkom. Het was geen vergadering van gierwagenbestuurders, maar van voorname heren, dat zag je zo, want geen van de aanwezigen maakte aanstalten om zijn colbertje uit te trekken. Ambtenaar heette In het bijzonder Autoriteit van het Ministerie welkom die voor deze vergadering een uiteenzetting zou geven over de ontwikkeling van een belangrijk op handen zijnde projekt. Autoriteit veinsde een glimlach en keek met opgeheven kin ieder van het gezelschap even aan alsof hij wou zeggen ‘Heren, let op, luistert u straks maar goed naar mij. Heus, u steekt er wat van op’. Nadat een aantal huishoudelijke  agendapunten was afgehandeld en de frisdrank was uitgeschonken, leidde Ambtenaar het onderwerp in waarvoor Autoriteit gekomen was en nodigde hem ten slotte uit om zijn kennis over het onderwerp te etaleren.

 Autoriteit dankte Ambtenaar beleefd voor de uitnodiging en begon zijn verhaal. Een verhaal dat in eerste aanleg veelbelovend leek. Maar al gauw bleek dat Autoriteit zijn gehoor niet voor langere tijd kon boeien. De almaar toenemende hitte, maar vooral het feit dat Autoriteit zijn beweringen gewichtig maar vooral monotoon formuleerde, deden Ambtenaar al snel de weg kwijt raken. Ambtenaar zag hordes kamelen aan zich voorbij trekken – de tongen hingen ver naar buiten – klaterende fonteinen, een branding die uitnodigde tot het nemen van een plons, bergen watermeloenen, klaterende beekjes, citroen waterijsjes en een buitenboordmotortje op een windstille dag op de Vinkeveense Plassen.

 Ondertussen ging het betoog van Autoriteit tuffend verder. Nu nog slechts flarden daarvan drongen door tot de hersenen van Ambtenaar: “het nodale knooppunt……. met gesegregeerde en …. een integrale aanpak……..coherentie ontbreekt…..implementatie….”. Ambtenaar zat nu werkelijk te suffen en keek door de spleten van zijn ogen de tafel rond en stelde vast dat de overige aanwezigen hetzelfde ziektebeeld vertoonden. Ambtenaar durfde Autoriteit echter niet te onderbreken, omdat dat een onbeleefde indruk zou hebben gegeven. En dus kon Autoriteit ongestoord door pruttelen. Tien minuten, twintig minuten…. Er leek geen eind aan te komen.

 Tot het moment dat het buitenboordmotortje van Autoriteit haperde en de inleiding tot de afronding van zijn betoog naderbij leek. Ambtenaar rechtte zijn rug. De anderen volgden zijn voorbeeld. Allen keken naar Autoriteit. Die bracht zijn hand naar zijn kalend hoofd en sprak met gefronste wenkbrauwen “Waar had ik het ook alweer over?”

 Deze pointe trof Ambtenaar, net op een ogenblik dat hij een ferme slok frisdrank had genomen. Eerst bolden zijn met consumptie tot berstens toe gevulde wangen. Toen slikte hij alles tegelijk het verkeerde keelgat in en vervolgens liep een zwakke poging om hoesten en verontschuldigend lachen te combineren uit op een rauw door merg en been dringend geblaf. Ten einde enige verlichting te brengen, sloeg zijn rechter buurman hem met de vlakke hand op zijn rug, maar het hoesten verminderde niet. Ambtenaar zag nu paars van benauwdheid, terwijl de tranen hem tappelings over de wangen rolden. Terwijl de aanwezigen Ambtenaar hulpeloos aankeken, verliet Ambtenaar rochelend de vergaderzaal. De vergadering werd voor enige tijd geschorst.

Victor Luchtig

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s