driedubbel

Ambtenaar werkte toentertijd bij de afdeling Sport en Recreatie op het Stadhuis. Die dag stond, vanwege de drukkende warmte, het raam wagenwijd open. Ambtenaar keek zo nu en dan dromerig uit het raam. Een vriendelijke bries aaide zo nu en dan zijn gezicht. Twee mussen vielen traag van het dak.

 Even voor klokslag half twee begaf Ambtenaar zich naar de raadzaal van het Stadhuis. De Wethouder zou de vierde macht over een belangrijke kwestie toespreken. Ambtenaar trof daar zijn collega’s aan die zwijgend bijeen zaten. Het enige wat Ambtenaar over deze bijeenkomst wist, was dat er een reorganisatie op komst was en dat de Wethouder daar mededelingen over zou doen.

 “U moet daar achter dat lessenaartje gaan staan” sprak een op dat moment belangrijk ambtenaar de Wethouder toe. “En u moet wat luid spreken, want er zijn een paar hardhorenden bij” en wees daarbij naar de voorste rij waar twee oude mannetjes al onmiddellijk waren ingedut.

 Nadat de blik van de meeste aanwezigen in de richting van de droefgeestige lessenaar was gericht, besloot de Wethouder zijn gehoor toe te spreken. Hij schraapte indringend zijn keel en sprak tergend langzaam. Daarbij staarde hij onafgebroken naar het plafond alsof daar geschreven stond wat hij zou zeggen. “Dames en heren”, hij maakte met zijn handen voortdurend een beweging alsof hij ze waste, ”we hebben de kwestie van verschillende kanten bekeken……, maar ik kan op dit moment niet veel opmerken in deze zaak. Het ligt allemaal zeer gecompliceerd……. Een ding staat als een paal boven water, ……..er zullen u ….onwelgevallige maatregelen moeten worden genomen”. Ambtenaar moest nu voortdurend denken aan zomerpret die voor hem in Torremenolios in het verschiet lag. De Wethouder vervolgde “Daarbij lijkt een goede, ……radicale oplossing voor de hand te liggen, …………maar de weg daarheen wordt versperd door starheid…….”. En zo reutelde zijn toespraak maar door. Als de Wethouder zich van het Chinees had bediend, zou het Ambtenaar even duidelijk zijn geweest.

 Hij sprak lang, gebruikte veel woorden, maar zei eigenlijk niets waar Ambtenaar ook maar enigszins opgewonden van raakte. De Wethouder beëindigde zijn toespraak met de woorden “Het spijt mij dat ik u niet veel meer kan meegeven, helaas…het is niet anders, ….maar ik voelde het als mijn plicht u zo goed mogelijk te informeren” en hief daarbij één hand theatraal in de richting van het plafond. “Tot slot dan, heb ik vanwege deze bijna ondraaglijke hitte de eer om u allen uit te nodigen voor een frisje in de kantine. Ik dank u voor uw aandacht. Het was inmiddels even over tweeën geworden.

 Plotseling bleek het gehoor ook te kunnen praten en te lopen en het spoedde zich naar de kantine waar de drank in overvloed voor inname gereed stond. Ambtenaar volgde. Al spoedig was de kantine gevuld met de rook van sigaren, sigaretten en het geluid van stemmen.

Naast alle frisdrank en het bikkessement ontdekte Ambtenaar een blaadje met oude jenevers en dacht “kom, maak mij gek, ik neem een neut”. Hij nam eerst voorzichtig een teug, stelde vast dat de borrel niet verkeerd was en sloeg vervolgens de rest in één keer achterover. “Maak me nóg gekker”, dacht Ambtenaar en hij nam een tweede, en voor hij het wist was ook die verdwenen. Ambtenaar vond deze bijeenkomst plotseling onweerstaanbaar komisch en kreeg terstond last van een slappe lach. Zelfs zo, dat hij machteloos moest grinniken om het antwoord op de vraag wat men maakt van een dode ambtenaar. Toen Ambtenaar zich een moment van deze beneveling bewust werd, besloot hij dan ook maar weer aan het werk te gaan. In de paternoster neuriede hij wiegend: slaappillen, slaappillen….

 Nadat hij zijn klerkenkruk weer in gebruik had genoten, rinkelde de telefoon. Ambtenaar nam hikkend de telefoon op en sprak net zo traag als de Wethouder, maar vooral met driedubbele tong “Hall…llo….med Splort an Lecleatsie”.

Victor Luchtig

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s