chinglish

Elk jaar wordt in Amsterdam een grootschalige Chinese sportmanifestatie in de sporthallen Zuid gehouden. Dan komen alle in Nederland wonende Chinezen naar Amsterdam en dat zijn er heel wat. Ze nemen het dan tegen elkaar op in bijvoorbeeld een partijtje badminton of ping pong, want daarin zijn Chinezen uitblinkers. Beide takken van sport vereisen immers een grote mate van behendigheid en dat komt ze, circusartiesten als zij allemaal in hart en nieren zijn, dan erg goed van pas.

 Chinezen houden van pracht, maar vooral van veel praal. De manifestatie wordt daarom dan ook altijd een ware happening, met veel pracht als veelkleurige vlaggen, ballonnen, wimpels, muziek, dans – waaronder de vermaarde drakendans. En veel pracht, want het aantal keurig in pak gestoken vips – ze zien er met hun te grote badge uit alsof zij zojuist tot eersteklas mestvarkentjes zijn bekroond – overtreft het aantal sportbeoefenaren. En dan is er natuurlijk nog een overvloed aan het zo onovertroffen Chinees eten. Een echt feest dus.

 Ambtenaar kreeg de opdracht om de Chinese sportmanifestatie voor te bereiden en deed dat niet met tegenzin. Integendeel. Vaak werd hij aan een Chinese tafel uitgenodigd om daar onder het genot van de meest uiteenlopende exotische hapjes en drankjes zaken te doen. Ondanks hun grote gastvrijheid zouden ze echter ontoegankelijk blijven, omdat de taal nu eenmaal een immense barrière blijft. De conversatie verliep dan ook meestentijds onbegrijpelijk in een taal die het midden hield tussen Engels en Chinees. Chinglish noemde Ambtenaar dat.

Onbegrijpelijk? Een voorbeeld dan. De buurman van Ambtenaar behoort toevallig ook tot de Chinese bevolkingsgroep en spreekt dat Chinglish. Laatst overhandigde de post aan Ambtenaar een pakje dat bestemd was voor de buurman. Ambtenaar beloofde plechtig dit pakje te zullen overhandigen. Die avond trof Ambtenaar zijn buurman thuis. Na het “How are you? I am fine”, – want de conversatie beperkt zich noodgedwongen tot uitwisseling van deze

vriendelijkheden – nam buurman het pakje in ontvangst en maakte daarbij een diepe buiging. Buurman maakte geen aanstalten om de deur te sluiten maar begon het pakje zorgvuldig te openen. Ambtenaar was getuige van de geboorte van een misverstand. Hij trachtte duidelijk te maken dat dit niet een presentje van hem betrof, maar dat de post hem dat  slechts tijdelijk in bewaring had gegeven. De boodschap scheerde links en rechts langs buurman heen. Uit het doosje kwamen drie bloembollen te voorschijn. Bij het zien van dit geschenk glimlachte hij stereotiep, maakte hij opnieuw een diepe buiging en schudde Ambtenaar gedurende langere tijd warm de hand. “Tank you, Tank you bery much”, herhaalde hij vele keren. Aangezien Ambtenaar geen mogelijkheden meer kon verzinnen om deze vergissing uit de wereld te helpen, liet hij het maar voor wat het was. Ambtenaar zou vanaf nu als een nog betere buurman door het leven gaan.

 Helder. Nog niet helemaal? Nog een voorbeeld dan. Ambtenaar vertelde dezelfde buurman dat hij 76 kilo weegt in een poging om iets verder te komen dan het eeuwige how are you en thank you very much. “My weight is 76 kilo’s” sprak Ambtenaar en zag onmiddellijk dat de mededeling niet het gewenste resultaat bereikte. Buurmans glimlach verdween niet van zijn gezicht en daarom probeerde Ambtenaar het nog maar eens, maar dan in het Chinglish. “I am heavy 76 kilo’s”. Nu trof Ambtenaar doel, want het gezicht van buurman nam een andere stand aan en sprak “Oh you are heavey!” Hij bracht zijn hand voor zijn mond, schudde zijn hoofd en trok  een zorgelijk gezicht. Nee, dacht Ambtenaar dit is zinloos en liet het er verder bij zitten. Vanaf nu ging Ambtenaar voor de buurman als een zwaarlijvig man door het leven, maar ach het kon erger.

 Ambtenaar sprak de Chinezen altijd gewichtig toe, omdat hij in de eerste plaats zijn wethouder vertegenwoordigde, en – als dat te pas kwam – ook zelfs het gemeentebestuur van Amsterdam. In de ogen van de Chinezen was Ambtenaar dus een belangrijke man. Ambtenaar liet echter nooit blijken dat hij in werkelijk niets met zijn wethouder van doen had. Er was toentertijd immers sprake van een sterk hiërarchische ambtelijke organisatie en hij bekleedde niet een zodanige positie dat hij rechtstreeks met de wethouder kon spreken, laat staan met het College van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam.

 De dag van de Chinese sportmanifestatie was daar. De sporthallen Zuid waren voor die gelegenheid aan de buitenkant met een zee van spandoeken versierd om te voorkomen dat er ook maar één Chinees per ongeluk de sporthallen Zuid voorbij zou rijden. Dat gebeurde gelukkig niet. De sporthallen Zuid waren tot de nok toe gevuld met Chinezen. Wethouder Van Duin zou  de opening van de manifestatie verrichten. In afwachting van zijn komst stond een lange rij min of meer belangrijke Chinezen – waaronder niet minder dan de ambassadrice van China – in slagorde klaar om de wethouder hartelijk de hand te drukken. Het was negen uur in de ochtend. De blauwe stadhuisauto reed voor. De wethouder stapte uit. De deuren van de sporthallen Zuid werden voor hem geopend en hij werd door een Chinees naar het begin van de lange rij genodigden geleid. Daar stond Ambtenaar naast de ambassadrice van China, gereed om net als de koningin bij een staatsbezoek, zijn wethouder bij de handenschudderij te vergezellen.

 Ambtenaar zag dat de wethouder het wel wat vreemd vond om aan het begin van de lange rij Chinezen een soortgenoot met in verhouding tot de Chinezen evengrote voeten en een lange neus aan te treffen. De wethouder aarzelde even, maar besloot toch maar het zekere voor het onzekere te nemen en stak Ambtenaar de hand toe waarbij hij naar diens zin veel te luid sprak: “Mag ik mij voorstellen. De naam is Van Duin”. Ambtenaar kromp een moment ineen, maar vermande zich onmiddellijk omdat hij wist dat zelfs de ambassadrice het niet verder dan Chinglish bracht. “Ik ben uw Ambtenaar” siste Ambtenaar.

Victor Luchtig

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s